Historia

Jag har smurfat runt för att få ihop så mycket fakta som möjligt om våra små blå vänner! Här har jag sammanställt det jag hittat. Förhoppningsvis stämmer det mesta, men alla källor har jag inte kunnat kontrollera, så hittar ni någon felaktighet är det bara att maila. All hjälp är välkommen!

De första smurfarna dök upp 1958 i en serie som hette "Johan och Pellevin", ritad av skaparen Pierre Culliford. De första PVC figurerna kom dock inte ut förrän 1965, då smurfarna blivit kända och eftertraktade över hela världen. Smurfarna har efter det kommit ut på 25 olika språk.

Pierre Culliford, kom att kallas Peyo av sin engelske kusin som inte kunde uttala hans smeknamn "Pierrot". Han, föddes i Bryssel 1928. Fadern var engelsman och modern belgisk. Han sägs ha studerat på konstakademin i Bryssel, men det finns inget register där som styrker detta. Hans lärare skall någon gång ha sagt att han inte hade någon framtid som konstnär.

Han började sin karriär med att rita kortserier om den medeltida pojken Johan i en belgisk tidning, 1947. Senare, på 50-talet, fick Johan en vän; Pellevin. Smurfarna kom med på ett hörn i ett av deras seriemagasin 1958, men redan 1959 blev det istället smurfarna som fick bli Peyos centralfigurer. Det första smurfnumret hette "Smurfarna och den förtrollande flöjten" och blev senare även film.

Smurfarna kom till Los Angeles 1982, och Hanna-Barbera-studion har sedan dess tillsammans med Peyo producerat över 150 olika serieavsnitt.

De första PVC-smurfarna som producerades 1965 var Normalsmurfen, Guldsmurfen och Fånge-smurfen. 1966 utkom tre till: Spionsmurfen, Svarta arg-smurfen och trumsmurfen. Försäljningen gick rätt bra, men det kom inga nya förrän 1969. Då kom fem nya smurfar ut, varav den mest kända kanske ändå är astrosmurfen med sin rymddräkt och hjälm. Den gavs ut det året relaterad till den första månlandningen! Detta år kom även den första Gammelsmurfen ut på marknaden.

Smurfar har tillverkats alla år efter det, förutom 1988 och 1991.

Smurfan kom ut 1971, men inte över hela världen. Storbritannien nåddes inte förrän 1978, och USA 1979, av den blonda smurftjejen.

1978 ökade produktionen avsevärt då intresset var stort! Även supersmurfarna med tillbehör, som såldes i boxar, började tillverkas detta år! Först ut var Sotarsmurfen, Kälksmurfen, Skidåkaren, Smurfen på trehjuling, Trädgårdsmästaren med skottkärra - samt Skateboardsmurfen. Gargamel kom även ut som figur detta år.

Smurfarna har under åren åkt lite berg-och-dalbana vad gäller försäljningspopulariteten. Högsta toppen var i slutet av 70-talet och in på 80-talet. Under de år som jag växte upp och blev smurfsamlare. Från 1987 minskade antalet smurfar i produktion, och 1992 dog Peyo.

Hans son, Thierry Culliford har dock tagit över företaget och driver det vidare. Han utvecklar nya modeller varje år, gärna inom olika teman. De senare åren har smurfintresset ökat igen, och det tror man beror på sådana som jag: födda under smurfåldern - som gärna vill föra intresset vidare till de egna barnen. Jag tycker att det känns toppen att veta att vi som samlat sedan barnsben tillsammans hjälper till att hålla smurfarna vid liv!